Als de stap is gemaakt om te leren rijden, dan wil je dat ook het liefst direct ervaren. En waarom ook niet? Als je bij Rijschool Hans Lie motorrijlessen gaat volgen stap je direct op. Geen instructeur achterop, maar zelfstandig aan het stuur. Gedurende een vol uur gaan we samen aan de slag. Krijg je individueel les, op maat en op jouw tempo.

We starten de les op de Apolloweg 4a te Leeuwarden. Daar stappen we op allebei op een motor en rijden we door en om de stad Leeuwarden. Doen we samen de nodige oefeningen en ervaren het verkeer.

We eindigen iedere les waar we begonnen zijn, namelijk op de Apolloweg. Daar drinken we een bakje koffie en praten over de ervaringen van de afgelopen les. Zo werken we samen en in jouw ritme. En bereiden we je voor op de praktijkexamens.

Theorie

Door zelf aan de slag te gaan met een bij de rijschool te verkrijgen boek, kun jij je theorie-examen gaan doen. Daarbij mag je gebruik maken van een DVD en boekjes van de rijschool, om te testen of jij klaar bent voor het examen.

Word je liever begeleidt bij de theorie? Dan krijg je klassikaal les en een proefexamen. Als hier je voorkeur naar uitgaat, laat het me even weten.

Algemene voertuigbeheersing

We beginnen met de besturing van de motor. Zodra je deze onder controle hebt, kunnen we starten met de proefjes voor de algemene voertuigbeheersing (het eerste praktijkexamen). Dit doen we op één van de stillere wegen van de Hemrik (Leeuwarden). Zodat jij je in alle rust kunt voorbereiden op het eerste examen.

Algemene verkeersdeelneming

Naast de beheersing van de motor richten we ons op deelname aan het verkeer. Samen rijden we in en rond Leeuwarden door de woonwijken, over de autowegen en op de rondweg. Hierbij krijg je individueel les en rij je zelfstandig rond. Inzicht krijgen in het verkeer, anticiperen op ontwikkelingen, vlot meedoen en je eigen veiligheid kunnen waarborgen zijn de punten waar we ons op richten.

Kleding

Tijdens de motorrijlesen is het dragen van beschermende kleding verplicht. Een ongeval zit in een klein hoekje en daar willen we tegen beschermd zijn.

Heb je zelf nog geen beschermende motorrijkleding? Geen probleem. Je mag kostenloos gebruik maken van de kleding van de rijschool. Daarbij kun je denken aan een helm, een jas, een broek, handschoenen en laarzen.

Lichte of zware motor?

Ben je jonger dan 21 jaar? Dan doe je examen op een ‘lichte’ motor met 25 KW. Heb je eenmaal motorrijbewijs gehaald, dan mag je niet zomaar op een zwaardere motor rijden. Je doet eerst twee jaar ervaring op met 25 KW, daarna mag je met de zwaardere motoren de weg op.

Tijdens de rijlessen rij je op een Suzuki Bandit met ABS van 2008.