Het motorrijbewijs bestaat uit een drietal onderdelen, namelijk theorie, voertuig beheersing en verkeersdeelname. Het theorie-examen doe je alleen. Bij beide praktijkexamens gaat je rij insructeur met je mee en rij je uiteraard op de motor waarop jij je lessen hebt gehad.

Theorie

Dit examen wordt afgenomen bij het CBR en jij kunt je daarop zelfstandig voorbereiden. Dat kun je doen met een boek dat verkrijgbaar is bij de rijschool. Daarnaast mag je gebruik maken van lesmateriaal om te testen of jij er klaar voor bent.

Doe je liever geen zelfstudie, maar wil je klassikaal les? Ook dat is mogelijk. Dit wordt gecombineerd met een proefexamen en bereid je goed voor op het ‘echte’ examen. Heb je hierin interesse? Laat het me dat tijdig weten.

Het examen omvat allerlei vragen over de motor, borden en de verkeersregels. Om het examen te kunnen doen, kan ik een afspraak voor je maken op één van de examendagen.

Algemene voertuig beheersing (deel 1)

Dit eerste praktijkexamen bestaat uit 12 oefeningen, waarvan je er zeven tijdens het examen laat zien. Hierbij kun je denken aan de snelle slalom, de noodstop, de halve draai en nog veel meer. Van deze zeven oefeningen moet je voor vijf een voldoende halen.

Heb jij dit examen behaald? En heb jij ook al je theorie op zak? Dan mag je examen doen voor de verkeersdeelneeming.

Algemene verkeersdeelneming (deel 2)

Het totale examen duurt 50 minuten, waarvan je er 35 aan het rijden bent. Het betreft het rijden met de motor op de openbare weg op een verkeersinzichtelijke, vlotte en veilige manier. Daarbij wordt gelet op het anticiperen en het verkeersinzichtelijk goed bezig te zijn. Waarbij verwacht wordt dat jij je ervan bewust bent dat je op een motor kwetsbaarder bent dan in een auto.

Ter voorbereiding gaan we de laatste lessen voor het examen de ‘mogelijke’ examenroutes rijden. Oefenen we die dingen die ze mogelijk aan jou vragen te doen tijdens dit derde en laatste examen. En zo bereiden wij je zo goed mogelijk voor op dit laatste toetsmoment.

Heb je dit laatste examen met succes afgerond? Dan kun jij je rijbewijs gaan aanvragen.